Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün pareçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak her hâlde, esnek ve yumuşak bir bünyeda olmalı, alımlı çalımlı bir aromaya ve düzgün yanmayı katkısızlayacak cihetıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf hijyen ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça şiddetli miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en âlâ purolar olarak nitelendirilseler bile birfena mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro kucaker en nazarıitibar etmesi gerekilen şey rast bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer rast bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız beğeni yada dilsiz maatteessüf pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. mecmu hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve kucakime anık kullanmak kucakindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde kucakilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde kucakiliyor kabul edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede aslında bu nem bileğerleri bile kimisine göre oldukça isabetli ve kucakilebilir en oflaz bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan beğeni aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro kucakmeyi çok severken başka bir insan bu nem bileğerinin puroya yazık edilen bir mesabe bulunduğunu ve asla kucakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk nem farkı beyninde gidip gelmeden hep aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğişlemimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu kabil başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu nem bileğerleri neyi bileğişlemtirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, duman azalır ve kucakimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, kucakimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna dönem ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en âlâ mesabe bu ve bu bileğerde kucakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah özdek vasati 6 ay içerisinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem ita üzerine oturmuş bu mekanizma sıcaklıktan hür olmadığı kucakin muayyen bir dönem içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil başüstüneğunca aşkın sıcaklık bileğişlemimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri elde etmek kucakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu mesabe iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz şiddetli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dönem başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kadimî ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çhileışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile omuz omuza yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek kucakin en âlâ şık olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem ahiz hem nem ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Gece gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme kucakin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde şiddetli nem bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak çakılı bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor kucaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve mecmu puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.
Bir Cevap Yazın